- öring och lax
upp
Om du haft lyckan att fånga en öring eller lax så är det viktigt att du efter att ha avlivat fisken, tappar den på blod genom ett snitt genom gälarna. Det gör mycket för smaken och är helt nödvändigt vid gravning av fisk, säger proffsen. Förhoppningsvis slipper du sätta tänderna i en nätfångad öring. Tro mig, det är som natt och dag. En nätfångad öring får blekt och smaklöst kött eftersom den stressats länge och väl i nätet och sedan ofta självdött. Låt gärna fisken ligga i kylen och vila över natten innan du tillreder den.

Bestämmer du (i Stockholmstrakten) dig för att röka din fisk, kan du få hjälp med detta på Sjölanders Fisk AB, Herrestagränd 3, Bandhagen, tel 99 02 40. Ett annat bra sätt att ta hand om din fisk på, är att grava den.

Havsöringen är en mycket god matfisk med lätt och fint kött. Den är bäst på våren och försommaren och när den väger 2 - 3 kg.

Gravning

Lättgravad och ugnsbakad
Kotletter med hummersås
Enrisrökt öring
Öringfilé på grönsaksbädd
Lax/öring i foliepaket
Lax-/öringfrikassé med dill- och citronsås
Lax Masala
Lax Carbonara